Läkarintyg för dig som arbetar på Scania

Vad ska jag ta med mig?

    • Legitimation
    • Glasögon (om du använder det)
    • Lista på läkemedel, om du tar några regelbundet

Ska du resa utomlands? 

På grund av rådande omständigheter med COVID-19 kräver flertalet länder ett aktuellt och negativt PCR-test vid inresa. För dig som arbetar för Scania erbjuder vi dessa tester och läkarintyg i Stockholm. Läs mer och boka tid.

 

Välkommen till oss på Medicinskaintyg
Vi är specialiserade på Trafikmedicin och i samarbete med Scania hjälper vi all personal med läkarintyg för högre behörighet, lastbil och buss. Boka en tid hos oss i Södertälje eller Stockholm.
I Södertälje sitter vi i samma lokaler som Grönlunds Trafikskola, Lärlingsvägen 1.

 

När du ska börja köra lastbil eller buss behöver du göra en läkarundersökning inklusive synundersökning. Detta måste också förnyas vart 5 år från det att du fyller 45.

Vid ditt besök hos oss får du skriva in dig och fylla i en hälsodeklaration. Sen träffar du en av våra läkare som testar dina synfunktioner, hjärta och lungor. Vi fyller i all information digitalt och skickar till Transportstyrelsen. Om det framkommer något som behöver följas upp remitterar vi dig till din husläkare för komplettering.

 

Efter besöket finns även ditt intyg på vårdguiden.se
Logga in med Bank-id och gå till ”övriga tjänster” och välj ”mina intyg”.

 

Vilka är de medicinska kraven för de olika körkortsbehörigheterna?

Transportstyrelsen delar in de olika körkortbehörigheterna i tre grupper.

Grupp I: Innefattar körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B och BE samt behörighet för traktor

Grupp II: Innefattar C1, C1E, C och CE

Grupp III: Innefattar D1, D1E, D och DE samt TAXI

Kraven vid läkarundersökningen för att få ta körkort varierar mellan de olika grupperna och bestäms av Transportstyrelsen. Kraven är strängare i grupp II och III jämfört med grupp I.

 

Syn: För grupp I måste man minst uppnå synskärpan 0,5 när man ser med båda ögonen tillsammans. Det är OK om man bara har syn på ett öga så länge man ser minst 0,5. Man får ha vissa mindre inskränkningar i synfältet och även en viss grad av dubbelseende, så länge dubbelseendet bara uppträder när man tittar åt sidorna. Man får även ha viss nedsättning av förmågan att se i mörker.

För grupp II och III måste man kunna se med båda ögonen och man behöver kunna se minst 0,1 med det sämsta ögat och 0,8 med det bästa. För de här behörigheterna ställs också högre krav på synfältet och man får inte ha någon typ av dubbelseende.

För läkarintyget får man använda glasögon eller linser för att uppnå tillräcklig synskärpa, med för grupp II och III gäller att brytningsstyrkan på synhjälpmedlet inte får överstiga 8 dioptrier (detta framgår av det recept man fått av din optiker). Om man behöver synhjälpmedel för att uppnå tillräcklig syn så måste man också alltid använda synhjälpmedel när man framför ett fordon.

 

Hörsel: För behörigheterna i grupp I och II gäller inga krav på hörsel, man kan alltså helt sakna hörsel och ändå vara behörig för ett sådant körkort. För grupp III gäller att man måste ha tillräcklig hörsel för att kunna kommunicera med passagerare, om man behöver en hörapparat för att uppnå tillräcklig hörsel så måste man använda denna när man sedan framför fordonet.

 

Övriga sjukdomar: Vissa sjukdomar och tillstånd kan utgöra ett hinder eller kräva tätare kontroller för godkänt läkarintyg, framför allt för den som vill inneha någon av de högre behörigheterna. Det gäller främst diabetes (vg se separat avsnitt om diabetes), hjärt-kärlsjukdom, krampsjukdom och resttillstånd efter sjukdom. Har man diabetes och vill ta körkort så är det inget definitivt hinder, dock krävs att sjukdom är under god kontroll för att vi ska kunna utfärda ett läkarintyg vid diabetes. I dessa fall behöver vi föra en dialog med din behandlande läkare. Man är varmt välkommen att kontakta oss för frågor kring detta.